BK MLADÁ BOLESLAV

Středočeské derby pro Bruslaře! Kladno doma poprvé vyšlo bodově naprázdno

20. 10. 2024
napsal Redakce, foto: Roman Mareš
Rytíři Kladno

2:4

1:1, 1:2, 0:1

BK Mladá Boleslav

Statistiky

Branky a nahrávky: 11. Smoleňák (Melka, Jarůšek), 34. Ticháček – 13. Junttila (Buchtele), 25. Lintuniemi (Skalický), 26. Dvořáček (Gewiese, Doležal), 60. Buchtele (Skalický) Rozhodčí: Hribik, Sýkora – Špůr, Lhotský. Vyloučení: 2:5, navíc Melka (KLA) 5 minut + trest do konce utkání za nedovolené bránění. Využití: 0:1. V oslabení: 0:1. Diváci: 4 206. Střely na branku: 33:16. Zblokované střely: 25:7. Hity: 3:4. Vhazování: 38:22. Průběh utkání: 1:0, 1:3, 2:3, 2:4.

Rytíři Kladno

Brízgala – Mendel, Ticháček (A), Pietroniro, Šenkeřík, Jeřábek, Hanousek, Nemčík – Procházka (A), Hults, Tralmaks – Smoleňák (C), Melka, Jarůšek – Pytlík, Filip, Redlich – Strnad, Straka, Bláha

BK Mladá Boleslav

Furch – Pyrochta (A), Čech, Bernad, Lintuniemi, Jánošík (C), Pavlík, Gewiese – Skalický, Fořt (A), Stránský – Buchtele, Čajka, Lakatoš – Junttila, Suchý, Rekonen – Dvořáček, Závora, Doležal

K l a d n o – Po pátečním regionálním derby s Libercem zavítali Bruslaři na středočeské derby do Kladna. Zápas 13. extraligového kola Tipsport extraligy začali lépe domácí Rytíři, do konce třetiny po trefě Junttily ale Mladá Boleslav srovnala. Ve druhé dvacetiminutovce se radost hostí ještě znásobila, když v rozmezí 23 vteřin otočili na 3:1 zásluhou Lintuniemiho a Dvořáčka. Rytířům se ještě v rámci druhé části podařilo stav korigovat, ale k vyrovnání vzhlíželi marně. První tříbodové vítězství soupeře na kladenském stadionu ČEZ stadionu v letošní sezoně potvrdil gólem do prázdné Jan Buchtele.

Středočeské derby začalo ve velkém tempu. Jeho skóre mohl otevřít na počátku čtvrté minuty domácí Hults, který svým pokusem napálil levou tyč. Puk se navíc nebezpečně odrazil pod Furchovo tělo a hrozila tak případná dorážka, na tu ale díky brisknímu hvizdu rozhodčího nedošlo. Na opačné polovině hřiště o chvíli později prověřil Brízgalovu pozornost mladoboleslavský Fořt.

Úvodní gólová radost propukla na straně Rytířů. V 11. minutě vypálil z otočky na levém kruhu Melka, letící puk se otřel o Radka Smoleňáka u levé tyčky a propadl za Furchova záda. Vedení domácím nevydrželo ani minutu. Po 43 vteřinách a chybě v rozehrávce se kotouče v nebezpečném prostoru chopil Julius Junttila a střelou z mezikruží překonal Brízgalu - 1:1. Domácí ještě v závěru zahrozili, obrovskou příležitost měl na hokejce Bláha, který obral Lintuniemiho, ale tváří v tvář Furhovi selhal.

Na začátku druhé periody se hra přelévala z jedné strany na druhou. Kladno se mohlo vrátit do vedení v přesilové hře, jenže ji nepřetavilo ve svůj prospěch. Naopak Mladá Boleslav svou následnou výhodu využila. Ve 25. minutě se proti Brízgalovi rozjel po pravé straně Alex Lintuniemi, který dostal přihrávku od Skalického, a střelou nad lapačku rozvlnil kladenskou síť. Jednalo se o třetí využitou přesilovku Bruslařů v sezoně. Mladoboleslavští fanoušci vzápětí znovu radostně vyskočili. Po 23 vteřinách od Lintuniemiho gólu využili hosté přečíslení, David Dvořáček po důrazu na brankovišti doklepl puk za Brízgalova záda a zvýšil náskok Bruslařů na 3:1.

Vedení mohl výběr Richarda Krále ještě zvětšit, jenže Stránský těsně minul. To nakonec hosty zamrzelo, protože po chybě Buchteleho s kotoučem ujel Jiří Ticháček a pokusem mezi Furchovy betony snížil na rozdíl jedné branky. Zelenobílí poté vsadili spíše na defenzivu a vyčkávali. Kladno naopak po gólu ožilo a hnalo se za vyrovnáním, toho se ale do konce prostředního dějství nedočkalo. A snaha domácích pokračovala od úvodních minut části třetí, Rytíři pálili takřka při každé příležitosti.

Bruslaři si vedení bez potíží hlídali až do 51. minuty, kdy zelenobílí zbytečně chybovali při střídání a pykali za mnoho hráčů na ledě. Při vlastním oslabení nicméně na obranné modré vyklekl Šenkeříkovu střelu Dvořáček a okamžitě zamířil do brejku, jenže při snaze zakončit mu kotouč poskočil, a tak Brízgala vůbec nemusel reagovat. V čase 53:19 ale Melka naprosto zbytečně a mimo hru ramenem zasáhl Suchého do obličeje. Za svůj počin vyfasoval vyšší trest za nedovolené bránění a předčasně se pakoval do šaten.

Dlouhou početní převahu hráli Mladoboleslavští strategicky, namísto bezhlavého útočení drželi kotouč a snažili se nepustit Rytíře k Furchovi. Až v samotném závěru vyloučení měl velkou šanci Hults a krátce nato v čase 58:33 zelenobílí opět nezvládli hráčskou výměnu a výsledkem byl další dvouminutový trest. Drtivý domácích tlak domácích ale Bruslaři ustáli a po jednom z vhazování Jan Buchtele trefil odkrytou klec ranou přes celé kluziště - 2:4.

Ohlasy trenérů

Rytíři Kladno:
David Čermák: Utkání rozhodl úsek hry, ve kterém jsme po našich chybách dostali dva rychlé góly. Pustili jsme tam Boleslav do vedení 3:1. My jsme dnes své šance nevyužívali. Gólman soupeře byl skvělý. Ke konci zápasu jsme ještě dostali šanci srovnat, ale při powerplay jsme to nesehráli dobře.
BK Mladá Boleslav:
Martin Slánský: Utkání jsme zvládli zejména díky Furchínovi (Dominiku Furchovi, pozn. red.), který nás dnes svými zákroky podržel v důležitých momentech utkání a také díky obrovské obětavosti všech hráčů. Kladno mělo daleko více ze hry, svým pohybem si vytvářelo šance. Jsme vděční za to, že dnes odvážíme body.

×
Dnes v 18:00 | MUZ
HC Dynamo Pardubice
BK Mladá Boleslav