BK MLADÁ BOLESLAV

Když vidím, jak Sagi pomáhá nemocným, je to pro mě odměna, říká Veronika Volgemutová

16. 11. 2023
Autor: Klub
M l. B o l. – Páteční charitativní utkání bude patřit jako obvykle Klaudiánově nemocnici, ale také koni Sagimu a jeho chovatelce Mgr. Veronice Volgemutové. Podaří-li se vybrat alespoň 100 tisíc korun, bude moct terapeutický kůň na pravidelné návštěvy mladoboleslavské nemocnice po dobu celého jednoho roku. Přidejte se k nám a pomozte dobré věci.

Kdy a jak vůbec vznikl tento nápad?

Projekt Asistenční jednorožec vznikl v roce 2019, kdy jsem sama měla vážný úraz a v rámci rehabilitace mi pomohl vlastní kůň. Pomohl mi s rehabilitací a byl moc vnímavý k mým zraněním. Tak vznikl nápad, že bychom jeho povahu sdíleli se seniory, v hospicích a nemocnicích. Na konci roku 2019 jsme vyrazili na první návštěvu do domova seniorů a od té doby se věnujeme dotykové terapii.

Prozraďte nám něco o vašem koni. Jak se jmenuje, jak je starý a co má rád?

Člen týmu Asistenčního jednorožce se jmenuje Sagi, je to jedenáctiletý valach slovenského teplokrevníka. Nejraději jí, spí a odpočívá. Působí jako koňský terapeut, věnuje se, jak jsem říkala, seniorům, klientům v paliativní péči a v nemocnici.

Zkuste nám stručně popsat, jak taková návštěva nemocnice vůbec vypadá. Je to bezpečné pro všechny zúčastněné? Přeci jen je kůň poměrně velké a těžké zvíře.

Návštěva s koněm v nemocnici začíná už samotnou přípravou. Po dohodě s tím konkrétním zařízením zařízením se tam většinou jedu osobně podívat, abych viděla přímo ty prostory, kde bude kůň pracovat. Promluvím si s personálem a případně s lékaři, abychom se domluvili, kteří pacienti budou u návštěvy přítomni. Příprava koně je hlavně v jeho výcviku. Má speciální certifikaci, takže příprava stále trvá a kůň musí být v tréninku. Je potřeba, aby šel do nemocnice čistý, potom se provádí dezinfekce kopyt a kůň má také deku, aby z něj případně nepadala srst. Když jdeme do vnitřních prostor, tak má také zařízení, aby z něj něco nevypadlo. (úsměv)

Je pro vás osobně nějakým druhem terapie? Někdy to určitě i pro vás musí být psychicky náročné.

Tahle práce je pro mě to nejlepší, co mě v životě potkalo. Psychicky náročné je to jen občas. Když vidím, jak se kůň na klienty napojuje, jak s nimi pracuje a pomáhá jim, přináší to radost. To je pro mě největší odměna.

Budete Bruslařům v charitativním zápase s Litvínovem fandit?

Moc se na zápas Mladé Boleslavi těším a jsem vděčná Klaudiánově nemocnici za to, jak nás s klubem propojila. Všem děkuji za spolupráci a pomoc.