BK MLADÁ BOLESLAV

Všichni v zeleném! Bruslaři v prvním derby sezony hostí Bílé Tygry

17. 10. 2024
Autor: Tomáš Taybner
M l. B o l. – Pátek 18. října. Den, kdy se začne psát letošní kapitola dlouhotrvající rivality mezi Bruslaři a Bílými Tygry. Mladoboleslavští budou svůj led hájit z pozice pátého týmu tabulky, rival z Liberce po dálnici D10 vyjede jako dvanáctý tým soutěže. První ze čtyř plánovaných sezonních setkání hostí mladoboleslavská ŠKOENERGO Aréna a ty můžeš být u toho, stačí jen pořídit si vstupenky a v pátečních 17:30 usednout na své místo.

Po strastiplné cestě Bruslařů přišla pohroma v podobě druhé třetiny

Mladoboleslavské hokejisté po zdlouhavé takřka šestihodinové cestě stanuli v Brně s velkým zpožděním. I přesto se v první periodě nepředvedli ve špatném světle. Právě naopak. Hned v 5. minutě po samostatné akci v oslabení otevřel skóre Jan Buchtele. Kometa reagovala ve 14. minutě po chybě Bruslařů při střídání. Na startu druhé části navíc domácí dokonali obrat zásluhou Jakuba Konečného a v dalším průběhu prostřední periody přidali další dvě trefy z rychlých protiútoků. Do třetí třetiny Bruslaři nastoupili za stavu 1:4 a neměli tak, co by ještě mohli ztratit a podle toho se také prezentovali. Z herního vzepjetí a místy až drtivé převahy však vytěžili jen snížení na 2:4 z hole Jana Stránského a z Brna se tak vraceli s nepořízenou.

- 3 -

tolik branek nastřílela Kometa v prostředním dějství a vytvořila si tak rozhodující náskok

foto: Vít Golda

Nenech si ujít nevšední zážitek z derby a přijď ukázat své Zelené srdce!

Tygři v O2 Aréně dvakrát vyrovnávali a sahali po dvou bodech, nakonec padli v prodloužení

Sparta v repríze loňského čtvrtfinále hostila na domácím ledě liberecké Bílé Tygry. Favorit šel do vedení v 10. minutě, když Tomáš Hyka z pozice nad levým kruhem propálil Kváču hned z první přesilové hry. Severočeši se ve skóre dotáhli úderem 30. minuty, kdy Martin Faško-Rudáš důrazem na brankovišti zužitkoval další početní převahu. Ještě do přestávky ale opět vedla domácí skvadra, i do třetice se jednalo o využitou přesilovku. Autorem rozdílové trefy byl Filip Chlapík. Utkání směřovalo ke svému konci, když v 54. minutě, jak jinak než při přesilovce, došlo na vyrovnání. Z pravého kruhu propálil Kořenáře hostující kapitán Jaroslav Vlach. Za stavu 2:2 tak následovalo prodloužení, které rozhodla liberecká chyba. Kváča u své klece chtěl rozehrávat kotouč, ale jeho spoluhráči nebyli v postavení, v němž by mohli převzít přihrávku. Toho využil Chlapík, který vypíchl kotouč pro Romana Horáka a ten trefil odkrytou klec - 3:2 pro Spartu.

- 4 -

tolik přesilovkových branek bylo k vidění v zápase Sparta - Liberec, gól při rovnovážném stavu padl až v prodloužení

foto: Jan Beneš

Tři návraty a příchod z kádru rivala, jaké bylo léto v Liberci?

Z Podještědí po sezoně odešli oba brankáři, Lukáš Pařík po půlročním hostování v Hradci Králové zamířil do Vítkovic a Dávid Hrenák zamířil na západ Čech do Plzně. Obranné řady oslabil odchod Ronalda Knota do finského IFK Helsinky a dále také Iana McCoshena, který od nové sezony v KHL hají barvy Kunlunu. V útočných řadách vypršely smlouvy dvojice Miroslav Mucha - Jayce Hawryluk. Po solidních výkonech si první zahraniční angažmá a kariérní posun vynutil Adam Najman, jehož um sledují finští příznivci Ilvesu Tampere. V opačné fázi kariéry se ocitl Michal Birner, jeden ze strůjců prvního libereckého titulu. Ten po konci profesionální kariéry zůstal v organizaci Bílých Tygrů jako šéf skautingu.

K mladíkovi Danielu Královi bylo potřeba sehnat do branky kvalitního parťáka, což se podařilo. Po sezonní anabázi ve Švédsku se z Rögle vrátil Petr Kváča. Pokud zůstaneme u navrátilců, pak je třeba jmenovat největší defenzivní posilu, kterou se stal Radim Šimek. Ten se vrátil dokonce po sedmi sezonách, které strávil v zámoří mezi organizacemi San Jose Sharks a Detroit Red Wings. Kromě něj se obrana rozšířila ještě o Michaela Krutila ze Sparty. Liberecký dres po třech sezonách v Pardubicích opět navlékl útočník Adam Musil. Ze Švýcarska dorazil Kanaďan Christian Thomas, z juniorské WHL přišel vítkovický odchovanec Martin Ryšavý. Last-minute posila pro útočné řady se objevila krátce před začátkem sezony, když pod Ještědem podepsal exboleslavský Róbert Lantoši. Posledním dílkem do skládačky se stal Slovák Servác Petrovský, který v létě po výměně z Minnesoty do Utahu zkoušel prorazit do prvního týmu. To se ale prozatím nepovedlo, takže sezonu stráví na severu Čech právě v Liberci.

foto: Marek Sekáč


Sestavy z posledního utkání

BK Mladá Boleslav: Růžička – Pyrochta (A), Čech, Bernad, Lintuniemi, Jánošík (C), Pavlík, Gewiese – Skalický, Fořt (A), Junttila – Buchtele, Čajka, Lakatoš – Malát, Suchý, Stránský – Dvořáček, Závora, Doležal

Bílí Tygři Liberec: Kváča – Ivan, Melancon, Aubrecht, Kolmann, Derner (A), Galvas, Krutil, Petrovický – Zachar, Musil (A), Klíma – Flynn, Faško-Rudáš, Lantoši – Petrovský, Jansa, Thomas – Rozsíval, Vlach (C), Ryšavý

×
Dnes v 17:30 | MUZ
BK Mladá Boleslav
Bílí Tygři Liberec
×
Dnes v 12:30 | JUN
BK Mladá Boleslav
HC Oceláři Třinec