BK MLADÁ BOLESLAV

V posledním utkání základní části Bruslaři prohráli

26. 2. 2012
napsal Jitka Čechová, Jakub Holubec
HC Energie Karlovy Vary

4:2

0:1, 2:0, 2:1

BK Mladá Boleslav

Statistiky

Branky a nahrávky: 30. Prošek (Dej, Sýkora), 32. Dej (Sýkora T.), 53. Gawryletz (Pech, Gřegořek), 55. Kumstát (pen.) - 13. Tomas (Balaštík, Mozík), 47. Balaštík (Bahenský, Stieler). Rozhodčí: Hrubý, Smitka - Pešek, Jelínek. Vyloučení: 5:8. Využití: 2:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 3340. Střely na branku: 37:29.

HC Energie Karlovy Vary

Mensator - Gründling, Gulaši, Gřegořek, Gawryletz, Lučka, Mocek, M. Rohan, Prošek - Kumstát, Pech, Zaťovič - Koblasa, Skuhravý, Kotrla - Dej, T. Sýkora, Skladaný - T. Rohan, T. Klíma, Kuběna

BK Mladá Boleslav

Valent (v čase 54:38 na trestné střílení J. Hübl) - Žabka, Chaloupka, Rýgl, Baldwin, Mozík, Čutta, Hay, Beňovič - Mikulík, D. Výborný, Tomas - Balaštík, Podkonický, Goertzen - Bahenský, Stieler, Hrdel - Nouza, Vrbata, Pabiška

K. V a r y - Bezprostřední závěr základní části Bruslařskému klubu nevyšel, po prohře s Brnem Mladá Boleslav nestačila ani na Karlovy Vary, se kterými se bude v následujícím měsíci ještě pravidelně potkávat v rámci play-out. Svěřenci trenéra Nováka sice na západě Čech otevírali skóre, když se trefil Tomas, Energie ale opanovala druhou periodu. V ní prozatimní výsledek utkání otočili Prošek a Dej. Boleslav se gólově znovu ozvala ve 47. minutě, kdy na 2:2 vyrovnal Balaštík. Bodový příděl ale nakonec Bruslařům přeci jen protekl mezi prsty. Gawryletz nejprve trefil do obličeje Žabku, od kterého se puk odrazil za Valentova záda, a poté Kumstát využil trestné střílení.

Zápas 52. kola mezi Karlovými Vary a Mladou Boleslaví byl pro oba týmy vlastně vstupem do play–out. Vzhledem k tomu, že mezi týmy na chvostu tabulky je minimální bodový rozdíl, nikdo nepochyboval o důležitosti zápasu. Domácí vlétli do do utkání hodně aktivně, první šanci si vypracoval Zaťovič, jehož střelu z bezprostřední blízkosti ale gólman Valent vyrazil. Středočeši se nemohli vymotat z vlastního obranného pásma, a jen se štěstím odolávali drtivému tlaku. Gól měl na hokejce znovu Martin Zaťovič, jeho dorážku do prázdné ale zblokoval jeden z obránců.

Zhruba po šesti minutách se hosté dokázali z tlaku vymanit, pro branku soupeře ale nebyli nijak zvlášť nebezpeční. Od 10. minuty byla hra vyrovnaná, a i Boleslavští začali v útoku zlobit. Hlavně díky faulům domácích hokejistů se hráči BK dostávali k ohrožení Mensatorovy svatyně. A ve 13. minutě karlovarský brankář poprvé kapituloval. V přesilové hře se dorážkou do prázdné branky prosadil Roman Tomas. Boleslav vstřelená branka povzbudila, a její hráči měli další šance. O chvíli později se hosté radovali znovu, Bahenského gól ale nebyl uznán kvůli postavení útočícího hráče v brankovišti. Mikulíkův blafák zase Mensator zneškodnil betonem.

Hosté se do šancí dostávali i po první přestávce. Neuvěřitelnou tutovku spálil Andrej Podkonický, který stál sám před ležícím Mensatorem. Brankář Energie ale puk chytil do lapačky. Karlovarští měli problémy s rozehrávkou, a hráči soupeře procházeli přes modrou čáru, jak se jim zachtělo. Ve 27. minutě to zkoušel Balaštík z otočky, gólman jeho střelu vyrazil. V ojedinělé šanci domácích se ocitl aktivní Zaťovič, který si nabruslil mezi kruhy a tvrdě vypálil. Michal Valent ale předvedl výborný zákrok, a puk skončil v jeho lapačce.

V polovině zápasu se ale domácí přece jen prosadili. Roman Prošek vystřelil od mantinelu, a kus černé gumy skončil v síti. Vzápětí se mohli Středočeši znovu dostat do vedení, puk poskakoval v brankovišti, Mensator ho ale se štěstím zkrotil. A tak se, jako už mnohokrát, potvrdilo pravidlo nedáš - dostaneš. V početní výhodě se před před branku Boleslavi probil Rastislav Dej a střelou zápěstím překonal Valenta. Karlovarští od této chvíle měli víc ze hry a hosté se spíše bránili. V závěru druhé části bylo k vidění několik zajímavých střel na obou stranách, další branka už ale nepadla.

Mladá Boleslav se nehodlala s průběžným stavem smířit, a do třetí třetiny vstoupila aktivně. Energetici odpovídali rychlými protiútoky. Nebezpečně pálil Mikulík, jeho bekhendový pokus však Mensator zneškodnil. Hráči Boleslavi už byli mírně nervózní, a na ledě se začalo jiskřit. Ve 46. minutě mohla Energie pojistit vedení, Valent ale vychytal i Skladaného střelu, i následnou dorážku Sýkory. A tak přišel gól na druhé straně. O minutu později se trefil zkušený Jaroslav Balaštík, když střelou z první prostřelil vše, co mu stálo v cestě.

Hra se přelévala ze strany na stranu, a puk létal od branky k brance. V čase 52:20 se domácí výrazně přiblížili výhře. Energie hrála přesilovku, Boleslav nestíhala bránit a zaplatila za to inkasovanou brankou. Dělovkou od modré se trefil Travis Gawryletz. A o dvě minuty později se hosté sesypali. Čutta fauloval unikajícího Petra Kumstáta, a ten poté bez problémů proměnil trestné střílení. A to i přesto, že kouč Boleslavi Petr Novák poslal na nájezd do branky Jaroslava Hübla. Hosté se nevzdali a zkoušeli ještě útočit, Energie už si ale náskok pohlídala a zvítězila 4:2.

Ohlasy trenérů

Petr Novák, BK Mladá Boleslav: Utkání se mi nehodnotí dobře. Když místo vedení 2:0 prohráváte 1:2, je to těžké. Nebudu to ale rozebírat. V Mladé Boleslavi mám sice dobrý plat, ale raději než asociaci budu sponzorovat nějaký dětský domov. Naše hráče jsem po zápase pochválil, že zápas nevzdali a bojovali až do konce. Karlovým Varům blahopřeji k vítězství.

Martin Pešout, HC Energie Karlovy Vary: Do zápasu jsme po dlouhé cestě z Třince vstoupili nad očekávání. Z tempa nás dostala dvě vyloučení a po obdržené brance iniciativu převzal soupeř. Na začátku druhé třetiny nás při jasné šanci podržel Lukáš Mensator. Od tohoto zákroku se zákroku se otočila hra, bojovností jsme otočili i skóre. Jsme rádi, že po vyrovnání na 2:2 jsme v sobě našli sílu, abychom utkání vyhráli. Závěr soutěže je pro nás trochu krutý. Myslím, že formou nyní patříme mezi 3 nejlepší celky extraligy, ale play-off hrát nebudeme. Ukázala se tam velká ztráta z předchozích čtvrtin, kterou už jsme smazat nedokázali.

×
Dnes v 18:00 | MUZ
HC Dynamo Pardubice
BK Mladá Boleslav