BK MLADÁ BOLESLAV

Přetahovanou s Plzní utnuli Bruslaři ve třetí třetině a vyhráli 6:3!

1. 2. 2015
napsal Jitka Čechová
BK Mladá Boleslav

6:3

1:2, 2:1, 3:0

HC ŠKODA PLZEŇ

Statistiky

Branky a nahrávky: 12. Látal (Ovčačík, Robar), 27. Robar (Klimenta, Ovčačík), 32. Klimenta (Broš, Látal), 43. Mikulík (Kočí), 48. Mikulík, 49. Pabiška (Jarůšek) – 16. Simon (Mozík), 19. Schleiss (Simon), 40. Jeřábek (Simon, Kadlec). Rozhodčí: Lacina, Polák – Frodl, Charvát. Vyloučení: 9:11, navíc Lenc (MBL) a Johnson (PLZ) oba 10 min. OT za hrubost. Využití: 2:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 4080. Střely na branku: 40:31. Blokované střely: 8:14. Hity: 15:11. Vhazování: 43:31. Průběh utkání: 1:0, 1:2, 3:2, 3:3, 6:3.

BK Mladá Boleslav

Růžička M. – Ovčačík, Stříteský, Kočí, Robar, Holub, Trška – Klimenta, Broš, Látal – Bárta, Výborný, Jarůšek – Lenc, Musil, Hyka – Pabiška, Kašpařík, Mikulík – Volf

HC ŠKODA PLZEŇ

Machovský (49. Mensator) – Kadlec, Jeřábek, Mozík, Pulpán, Kubka, Moravčík, Marcel – Sýkora, Simon, Johnson – Indrák, Bližňák, Schleiss – Beran, Lev, Kubalík – Balej, Sýkora, Hollweg – Culek

M l. B o l. – V zápase mezi Mladou Boleslaví a Plzní se to přelévalo z jedné strany na druhou. Šance i branky. Nejprve šli do vedení Bruslaři, na gól Látala ale hosté odpověděli trefami Simona a Schleisse. Přišel další obrat, tentokrát poslaly Středočechy do vedení trefy Robara a Klimenty. Ještě do konce druhé třetiny ale Plzeňští vyrovnali a to díky Jeřábkovi. Rozřešení padlo až ve třetí části, ve které se dvakrát prosadil Mikulík a jednou Pabiška, což Západočechy dokonce dohnalo ke střídání brankářů. Svěřencům trenérů Výborného a Jelínka se tak na čtvrtý pokus podařilo Plzeň porazit.

Boleslavští hokejisté předváděli v prvních minutách úvodu zápasu aktivnější, byť ale pořád relativně opatrnou, hru. Do samostatného úniku posílal Lence Trška, jenže boleslavský útočník nezachytil přihrávku. Ex-plzeňský Kašpařík zase svůj bývalý tým a především jeho gólmana potrápil dorážkou na brankovišti. Ve čtvrté minutě poprvé výraznějším způsobem zahrozili hosté, Johnsona Růžička vychytal vleže, ani nevěděl jak. První přesilovku hráli Bruslaři, a ačkoliv si v ní několik šancí připsali, nutno dodat, že se směrem dopředu v oslabení činili i hosté, a tak dvě minuty nevyzněly pro Středočechy úplně lichotivě.

Takřka vzápětí si oba celky role prohodily a to včetně celkového obrazu hry – ani Plzeňští toho tudíž v početní převaze mnoho nepředvedli. Branka ale přeci jen padla a přeci jen v početní výhodě. Ve 12. minutě unikl po křídle boleslavský Martin Látal a ačkoliv si Machovský s největší pravděpodobností na kotouč sáhl, za záda mu nakonec propadl. V závěru první periody ale měli rozhodně větší radost hráči Plzně, poněkud kontroverzní brankou vyrovnal Dominik Simon a pouhých 75 sekund před zazněním sirény pak skóre otočil Jan Schleiss.

Rozhněvaná Mladá Boleslav vstoupila i do druhé třetiny o chlup lépe, Západočeši s ní ale rychle srovnali krok. Tím spíš když faulem Kočího přišli k přesilové hře. Proti největší šanci Johnsona ale Růžička vytáhl ukázkový zákrok lapačkou a nekapituloval ani v jiných momentech. Už za zase klasického počtu hráčů na ledě mohl srovnat Kašpařík, ale jeho dělovka orazítkovala jen horní tyčku Machovského branky. Agilní Bruslaři se ale přeci jen zaradovali o něco později v přesilovce, kde vše v cestě propálil Mitja Robar až od modré čáry.

A domácí se radovali i z opětovného vedení. Dorážka Mikulíka v pádu se sice ještě neujala, únik dvou proti jednomu v podání Broše a Tomáše Klimenty, který po přihrávce od kolegy dával do prázdné branky, ale byla jako z učebnice. Zářez si mohl o něco později připsat i sám Broš, před odkrytou klecí ale zvolil ještě raději přihrávku. Druhou třetinu nicméně stejně jako tu první nakonec uzavírali hosté, o srovnání se tentokrát ze strany Plzně postaral Jakub Jeřábek.

Jenže vedoucí pozici si Středočeši vzali poměrně rychle zpátky, už ve 43. minutě se pohotovou střelou z mezikruží prosadil Milan Mikulík. Po jeho gólu se i nadále hrálo spíše v pásmu Plzně. V případě Musila se Machovský v poslední chvilce přilepil na tyčku, pokus Lence zase proletěl těsně nad horní tyčkou odkryté branky. Jenže pak se objevil znovu Mikulík a přišel další tvrdý direkt pro soupeře, který jen o minutu a půl umocnil ještě Lukáš Pabiška.

Po šestém gólu Boleslavi si šokovaní hosté vybrali oddechový čas a také vystřídali brankáře, Machovského nahradil Lukáš Mensator. Ani on to neměl mezi třemi tyčemi vůbec jednoduché, domácí ale opakovaně usedli na trestnou lavici, a tak jejich tlak přeci jen opadl. Závěr posledního dějství tak okořenila především bitka mezi mladoboleslavským Lencem a plzeňským Johnsonem. Domácí útočník sice souboj jednoznačně prohrál, i tak ale sklidil potlesk publika.

Ohlasy trenérů

Marian Jelínek (BK Mladá Boleslav): Plzeň je pro nás takový „pech soupeř“. Nechali jsme jí už devět bodů, takhle špatnou bilanci máme už jen s Třincem. Takže krom logického důvodu, že potřebujeme body, byla i tohle jistá motivace. Jsem rád, že jsme to zvládli. Jedinou kaňkou je zranění Hyky, museli jsme potom hrát na deset útočníků a tak nějak různě to motat. Ale vyšlo nám to, góly nám tam napadaly. Hráči zaslouží poděkování za celý zápas, speciálně potom za třetí třetinu, ve které jsme byli lepší z hlediska agresivity a touhy po vítězství. Za tři body jsme rádi i proto, že nás díky nim čeká o něco klidnější pauza.

Michal Straka (HC Škoda Plzeň): Nepředvedli jsme moc dobrý výkon. Nedala se nám upřít snaha, ale dostali jsme minimálně dva laciné góly. Měli jsme strašně špatné přesilové hry a naopak v oslabeních inkasovali. Přes to všechno to po dvou třetinách bylo 3:3 a my jsme alespoň na jeden bod mysleli. Ve třetí části jsme ale byli vyvedeni z omylu. Sice jsme ubránili oslabení, ale pak jsme dostali další laciný gól. Boleslav měla větší hlad po vítězství a zaslouženě vyhrála.