BK MLADÁ BOLESLAV

O výhře nad Zlínem Bruslaři rozhodli už v první třetině

6. 10. 2017
napsal Vojtěch Tůma
BK Mladá Boleslav

4:1

3:0, 1:1, 0:0

PSG Berani Zlín

Statistiky

Branky a nahrávky: 2. Klepiš (Žejdl, Orsava), 6. Valský (Pacovský), 13. Orsava, 36. Orsava (Říha, Němeček) – 36. Sedláček (Ferenc, Ondráček). Rozhodčí: Hribik, Souček - Lhotský, Svoboda. Vyloučení: 2:6. Využití: 0:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 2 875. Střely na branku: 35:23. Zblokované střely: 3:2. Hity: 6:5. Vhazování: 39:28. Průběh utkání: 3:0, 3:1, 4:1.

BK Mladá Boleslav

Maxwell – Hanzlík (C), Eminger, Říha, Němeček, Stříteský, Hrdinka, Knot – Lenc (A), Holík, Musil – Valský, Knotek, Pacovský – Orsava, Žejdl, Klepiš (A) – Procházka, Urban, Kousal

PSG Berani Zlín

Štůrala – Řezníček, Matějíček, Freibergs, Ferenc, Valenta, Padrnos, Gazda – Ro. Bukarts, Honejsek, Šťastný – Kubiš (A), Sedláček, Ondráček (A) – Veselý (C), Popelka, Okál – Illo, Fryšara, Ri. Bukarts

M l . B o l . - První třetina pátečního utkání proti Zlínu patřila mezi to nejlepší, co mladoboleslavští hokejisté v dosavadním průběhu tohoto ročníku Tipsport extraligy předvedli. Svého soupeře totiž přehrávali ve všech ohledech, na ledě naprosto dominovali, navíc se dokázali hned třikrát prosadit. Na dvou trefách se podílela útočná formace ve složení Orsava, Žejdl, Klepiš, která poslední dobou disponuje mimořádnou formou. V prostřední periodě se Berani herně zvedli a zcela zaslouženě se svému soupeři dostali na dostřel, Bruslaři se ale včas vzpamatovali a také po druhé siréně do šaten odcházeli s tříbrankovým náskokem. Závěrečné dějství už další branku nepřineslo, svěřenci Patrika Augusty si komfortní vedení zkušeně pohlídali, a mohli se tak radovat z dalších tří bodů do tabulky.

Vstup do utkání vyšel Bruslařům fantasticky. Už v čase 1:17 prošla výstrojí gólmana Štůraly, který na poslední chvíli nahradil zraněného Libora Kašíka, rána Lukáše Žejdla, načež se v tlačenici před brankou nejlépe zorientoval Jakub Klepiš a doklepl volný kotouč do sítě – 1:0. O pár okamžiků později mohli aktivní domácí své vedení ještě navýšit, když Klepiš před poloprázdnou svatyní nalezl Orsavu, ten ale v obrovské příležitosti nezacílil přesně. Nedlouho nato už ale svěřenci Patrika Augusty druhý zářez přidali, když Pacovský nádhernou zadovkou od mantinelu uvolnil Jakuba Valského, jenž svižnou střelou do protipohybu nedal Štůralovi šanci. Mladoboleslavští hokejisté stále neměli dost, v sedmé minutě se sám před zlínskou svatyní ocitl Urban, bekhendový blafák ale do zdárného konce nedotáhl.

Ševci nevěděli, kde jim hlava stojí, po Illově faulu vysokou holí se navíc museli bránit čtyřminutové přesilovce soupeře. Během jejího průběhu ŠKOENERGO Aréna málem explodovala potřetí, Klepiš ale trefil horní tyč a Knotek minul úplně odkrytou pokladnici dezorientovaného Štůraly. První práci pro Maxwella si žlutomodří přichystali až v jedenácté minutě, táhlý projektil Robertse Bukartse ale boleslavský gólman zastavil maskou. V čase 12:09 už na světelné tabuli svítilo skóre 3:0. Opět v tom měl prsty nezastavitelný Klepiš, jehož střela před Štůralou rozpoutala pořádný zmatek, čehož bleskově využil Jakub Orsava, nutno ale poznamenat, že nedůrazná obrana hostí mu zakončení až příliš usnadnila. O ojedinělou možnost Beranů se postarali dva lotyšští hokejisté, Freibergsovo ukryté nahození od modré čáry jen těsně mimo usměrnil dobře postavený Roberts Bukarts, a hosté tak o přestávce měli o čem přemýšlet.

Úvod prostředního dějství se nesl v daleko klidnějším duchu, oba gólmani byli poměrně dlouho bez práce. To se změnilo ve třiadvacáté minutě, když nejprve decimetry scházely pokusu Lukáše Žejdla, na druhé straně proti Valentovi zasáhl Maxwell. Po Veselého podražení měli Středočeši k dispozici přesilovku, v níž si mezi kruhy nabruslil Lukáš Žejdl, trefil ale pouze na hranici brankoviště blokujícího Ference. Vzhledem ke komfortnímu vedení se Bruslaři spíše stáhli a na ledě už tolik nedominovali, což kráse utkání rozhodně neprospívalo, Zlín totiž pokračoval v matném výkonu a v ofenzivě působil bezzubě. Třicátá minuta přinesla tvrdou střelu z hole Matějíčka, po níž puk vypadl Maxwellovi z lapačky, dorážející Rihards Bukarts ale z bezprostřední blízkosti minul.

Domácí místy působili až příliš laxně, svěřenci trenéra Svobody se naopak začali zvedat a hnali se za kontaktní trefou. Velmi blízko k ní měl po levém křídle ujíždějící Kubiš, jehož projektil kousek před Maxwellem nad horní tyč přizvedl bránící Eminger. Zlínským nešla upřít snaha, sérii šancí odstartoval nepřesně pálící Roberts Bukarts, nedlouho nato jej z podobné pozice napodobil kapitán Veselý. V čase 35:23 se ševci dočkali zcela zaslouženého snížení, když Ferencovo nahození přesně mezi Maxwellovy betony tečoval Jiří Ondráček - 3:1. Inkasovaný gól ale domácí probral, o dvacet vteřin později totiž Štůralovo zaváhání potrestal na hranici brankoviště opět důrazný Jakub Orsava. Najednou bylo Bruslařů zase plné kluziště, po Holíkově zadovce si strážce zlínské svatyně položil Musil, bekhendem ale poslal puk nad horní tyč.

Do třetí třetiny si svěřenci Patrika Augusty přenesli část ze své další přesilové hry, hostující defenziva ale tentokráte obstála na výbornou. Ve dvaačtyřicáté minutě se díky zrychlení ve středním pásmu do zajímavě vypadající možnosti přihnal Tomáš Urban, Freibergs ale do jeho rány stačil položit hůl a přizvednout puk do ochranné sítě. O chvíli později se po Žejdlově nabídce zcela osamocen mezi kruhy ocitl Jakub Orsava, hattrick ale díky včas zasahujícímu Štůralovi zkompletovat nedokázal. Následoval Knotův faul a přesilovka pro hosty. Ti se však zmohli pouze na Okálovu nedůraznou navštívenku, do samostatného úniku se navíc utrhl Lenc, se střelou mezi betony si ale na gólmana ševců nepřišel. Hra se znovu otevřela až v druhé polovině posledního dějství.

Nejprve Okálův úprk zlikvidoval pozorný Maxwell, Ferencovo nahození pak jen těsně vedle tečoval před brankou zaparkovaný Šťastný. Na druhé straně připravil Lukáš Žejdl palebnou pozici pro na levém kruhu osamoceného Klepiše, Štůrala se ale stačil bleskově přemístit a fantasticky zasáhl. Minutu a půl před koncem Valský zpoza branky nalezl Pacovského, který puk připravil lépe postavenému Ronaldu Knotovi, jeho dělovku ale Štůrala nadvakrát zneškodnil. Závěrečný tlak Beranů se nekonal, Bruslaři si komfortní náskok pohlídali a vyhráli druhý domácí zápas v řadě.

Ohlasy trenérů

Patrik Augusta (BK Mladá Boleslav): Nám se první třetina povedla náramně, utkání jsme v ní rozhodli. V té druhé jsme si mysleli, že už to půjde samo a trochu polevili, soupeř se naopak zlepšil. Zlín výborně ubránil naše přesilovky, ve kterých jsme určitě mohli zápas definitivně zlomit. Zaplaťpánbůh, že jsme na soupeřovu kontaktní trefu ihned odpověděli. Třetí třetina už z naší strany byla opatrnější, soupeř se na nás tlačil, ale náskok se nám už podařilo udržet.

Robert Svoboda (Aukro Berani Zlín): Věděli jsme, že na nás domácí budou chtít nastoupit, ale začátek utkání se nám vůbec nepovedl. Inkasovali jsme tři rychlé góly ze situací okolo naší branky, kde jsme byli nedůrazní. Trefou na 3:1 se nám podařilo trochu zvednout a dostat se zpět do zápasu. Paradoxně jsme ubránili soupeřovy výborně sehrané přesilovky, ale takové góly, jaké jsme dnes v Boleslavi inkasovali, dostávat nemůžeme.

×
Dnes v 18:00 | MUZ
HC Dynamo Pardubice
BK Mladá Boleslav