BK MLADÁ BOLESLAV

Boleslav proti Spartě deku neshodila, prohrála 1:4, prosadil se jen Ševc

11. 2. 2022
napsal Zdena Bobková
BK Mladá Boleslav

1:4

0:2, 0:2, 1:0

HC Sparta Praha

Statistiky

Branky a nahrávky: 60. Ševc (Pláněk, Bičevskis) – 11. Chlapík (Matushkin, Thorell), 18. Horák (Chlapík, Matushkin), 22. Dvořák, 28. Moravčík (Doležal, Forman). Rozhodčí: Kika, Šindel – Lhotský, Svoboda. Vyloučení: 5:4, navíc Jánošík (MBL) a Dvořáček (SPA) 5 min. za bitku. Využití: 1:2. V oslabení: 0:0. Diváci: 1 000. Střely na branku: 27:25. Zblokované střely: 17:15. Hity: 5:9. Vhazování: 32:26. Průběh utkání: 0:4, 1:4.

BK Mladá Boleslav

Krošelj (28. Růžička) – Jánošík, Ševc (C), Moravec, Pláněk (A), Lintuniemi, Fillman – Raška, Fořt, Šťastný – Bernad, Kotala, Kantner – Flynn, Najman, Kousal – Závora, Bičevskis, Stránský (A) – Grim

HC Sparta Praha

Machovský – Matushkin, Němeček, Polášek (C), Pavelka, Dvořák, Moravčík, Jurčina – Thorell, Horák, Kaše – Doležal, Chlapík (A), Forman (A) – Prymula, Vitouch, Šmerha – Strnad, Stolyarov, Dvořáček

M l. B o l. – Páteční duel Boleslavi s pražskou Spartou měl slibovat vyrovnané klání. Před zápasem na tom byly oba týmy bodově naprosto shodně. Hosté však k zisku tří bodů nakročili už v první třetině, ve které si vybudovali dvougólový náskok. Bruslaři na tom s produktivitou byli podobně bídně jako v předešlých zápasech, kdežto hosté ještě do poloviny duelu přidali další dva přesné zásahy a vedli už 4:0. Krošelje tedy v bráně střídal Růžička, který už zápas dochytal. Čisté konto Machovskému v závěru zápasu přesilovkovým gólem zkazil kapitán Martin Ševc. Boleslav prohrála už popáté v řadě, tentokrát 1:4.

Souboj deváté Boleslavi s osmou Spartou byl od začátku vyrovnaný, plný svižného hokeje. Oba gólmani svůj tým drželi. V polovině první periody přišlo první vyloučení, když fauloval Stránský a Sparta se hozené rukavice chopila všemi deseti. Úvodní gól duelu trefil střelou z kruhu Filip Chlapík. Nedlouho poté hráli početní převahu i domácí, ale Machovského nikdo v zelenočerném nepřekonal.

Boleslav se semkla a tlačila se dál do útoku, ale zabrzdil ji další faul, který Sparta bleskurychle využila. Po Chlapíkově pasu z kruhu letěl kotouč přímo na hůl Romana Horáka a Sparťané vedli už 2:0. V největší šanci úvodní periody před Machovským hrozila třetí útočná formace Bruslařů, ale Najman s Kousalem puk do branky neprocedili.

Sparta se potřetí prosadila hned v úvodu prostřední periody, skóre navyšoval střelou z dálky Tomáš Dvořák. Po obdržené brance začali domácí fanoušci hromadně skandovat: „Bojujte za Bolku“. Ve slibné šanci si do útoku sjel Kantner s Bernadem, který pro tento mač nastupoval na pozici útočníka ve druhém útoku, nicméně v akci prvně jmenovaný sám nestřílel a přihrál na Bernada, kterému puk vypíchl bránící hráč a zakončit už nestihl. Zmar Boleslavi pak korunoval čtvrtý gól hostí, Krošelje prostřelil Michal Moravčík střelou z vrcholu kruhu. Tento moment poslal slovinského gólmana na střídačku a v brance jej střídal Jan Růžička. První zákrok si připsal proti pokusu Kašeho.

Boleslav se i přes děsivé skóre nevzdala, za chvíli bylo před Machovským pořádně dusno, ale Stránský ani Moravec kotouč přes brankovou čáru nedostrkali. Poté se před hostujícím gólmanem zjevil Kousal, ale i proti němu si Machovský připsal čistý zákrok. Pak přišel Šmarhův faul a další přesilovka domácích. V ní se zaskvěla Pláňkova bomba, která si ale místo za Machovského nenašla. Jistým kořením druhé třetiny pak byla parádní bitka mezi Jánošíkem a Dvořáčkem. Vyhrál ji domácí bek, Dvořáček po pěstním souboji odcházel na ošetření s krvavou stopou ve tváři. Konec třetiny se tím oddálil, do druhé sirény už se vešel jen pokus Thorella, který se otřel o tyčku Růžičkovy brány.

A tyčka zachránila Růžičku i v úvodu závěrečné periody. Domácí mohli hrát přesilovku, ale v signalizované výhodě Rulíkova družina špatně střídala a na chvíli hrála v sedmi. Rozhodčí si toho všimli a vyloučili shodně oba celky. Při hře čtyři na čtyři byl k vidění ofenzívní hokej, ale skóre se neměnilo.

Sparťané v závěrečné části měli ještě dvě přesilové hry a před Růžičkou to místy pěkně hořelo, ale svůj prostor si uhájil. Rozhodčí dokonce museli posuzovat situaci, při které kotouč propadl Růžičkovi za záda, ale na brankové čáře ho vyhrábl Závora a rozhodčí po prozkoumání videa rozpažil. Po Kousalově snažení u branky ho tvrdě fauloval Jurčina, který si šel posedět za katr. Z něj se po 27 vteřinách vrátil, jelikož Machovského prostřelil domácí kapitán Martin Ševc, který mu tak pokazil čisté konto. I tak to na prohře domácího celku nic nezměnilo, Sparta ze zápasu bere všechny tři body a odskakuje Boleslavi v tabulce.

Ohlasy trenérů

Petr Haken (BK Mladá Boleslav): Na soupeři bylo po těch dvou gólech vidět určité uklidnění. Nám se nepovedlo sehrát dobře oslabení. To nám určitě nepomohlo do zbytku utkání. Jsem rád, že hráči i ve třetí třetině měli snahu ten zápas dohrát. Nikdo nic nevypustil. Musím pogratulovat soupeři, jelikož byli jednoznačně lepší.

Josef Jandač (HC Sparta Praha): Pro nás bylo důležité, že jsme i po té menší herní pauze, kterou jsme měli, trochu potrénovali. První třetina nám vyšla, hlavně přesilovky, což položilo dobrý základ pro výsledek.