BK MLADÁ BOLESLAV

Bruslaři proti Helsinkám měli převahu, ale berou jen bod

28. 8. 2021
napsal Michal Konvalina
BK Mladá Boleslav

1:2p

1:0, 0:1, 0:0 - 0:1

IFK Helsinky

Statistiky

Branky a nahrávky: 3. Kotala (Dufek) – 39. Teissala (Innala, Koivistoinen), 63. Hirvonen (Tallberg). Rozhodčí: Pešina, Šír – Klouček, Špůr. Vyloučení: 1:3. Využití: 0:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 1 138. Střely na branku: 33:21. Zblokované střely: 13:9. Hity: 22:14. Vhazování: 42:35. Průběh utkání: 1:0, 1:2p.

BK Mladá Boleslav

Růžička – Jánošík, Ševc, Pýcha, Pláněk, Bernad, Fillman, Šidlík – Lunter, Zbořil, Šťastný – Flynn, Najman, Kousal – Kotala, Závora, Dufek – Eberle, Bičevskis, Stránský.

IFK Helsinky

Garteig – Karjalainen, Lyytinen, Teräväinen, Kotkansalo, Luoto, Ahonen, von Gerdten – Dyk, Paajanen, Tallberg – Teissala, Koivistoinen, Innala – Hede, Väänänen, Hirvonen – Sandvik, Åsten, Jääskä.

M l. B o l. - Druhý zápas v Lize mistrů přinesl Bruslařům jeden bod. Po úvodní prohře s Frölundou tentokrát Boleslav výborně začala, už ve třetí minutě šla do vedení. Kotalův zásah byl nakonec na straně domácích tím jediným. Spoustu dalších šancí on ani jeho spoluhráči už nevyužili, a tak měli hosté z Finska prostor srovnat a nakonec i rozhodnout. Hostům na srovnání stačilo využít jedinou přesilovku, v prodloužení potom Růžičku nachytal nenápadnou ranou Hirvonen.

Stejně jako ve čtvrtek proti druhému skandinávskému soupeři se i tentokrát začalo v pořádné ostrém tempu. Proti finskému manšaftu ale Bruslaři rozhodně přehnaným respektem netrpěli – zpacifikovali první výpad helsinské elitní letky a rychle se dostali do zápasu díky trefě Jakuba Kotaly, který už po dvou a půl minutách pohotově doklepl odražený puk do sítě. Brzy nato se v dobré pozici zjevil Flynn a solidní pasáž domácího týmu zakončil nepříjemnou tečí Dufek.

Svižný a vyrovnaný průběh první periody potom narušil až dobrý shift boleslavské čtvrté lajny ve třinácté minutě. Na brankovišti nebezpečně operoval Eberle a vzápětí ho doplnil i Bičevskis, který si vynutil faul Karjalainena a první početní výhodu utkání. Tou se ovšem Boleslavští spíš protrápili a branku Garteiga neohrozili. Až v samém závěru měl gólman hostujícího celku práci po ranách Jánošíka a Flynna. Obě pohlídal, a tak se do kabin odešlo za stavu 1:0 pro Bruslaře. Domácí mohli být po první části spokojení, na ledě působili živěji než soupeř a vypracovali si i víc nadějných příležitostí.

Do druhého dějství ale nastoupily jiné Helsinky. První tři minuty se hosté drželi v útočném pásmu a hned několikrát zatlačili Bruslaře až k brance. Ahonen, Sandvik ani Kotkansalo ale na obranu domácího celku nevyzráli. Obraz hry se začal zase vyrovnávat až v dalším průběhu. V deváté minutě vypálil od útočné modré Jánošík a Garteig toho mnoho neviděl, naštěstí pro něj a celý finský celek puk letěl těsně vedle. A Středočeši vzápětí nevyužili ani další velkou šanci, když Pýcha v přesilovce projel až skoro před bránu a předložil touš Šťastnému, který před odkrytou klecí promáchl.

Pak se dalekonosným projektilem prezentoval kapitán Ševc a do úniku se poté dostal Kotala, nepovedlo se mu ale pořádně zakončit. A tak přišla zase odpověď od IFK. Nejprve ještě Tallberg po odrazu od zadního mantinelu pálil z mezikruží nad, pak už přišlo vyrovnání. V přesilové hře po faulu Pýchy nabil Koivistoinen na pravý kruh Innalovi, jehož bombu Růžička sice ztlumil na výstroji, na brankovišti hlídkující Leevi Teissala se ale zorientoval nejrychleji a pohotovou dorážkou rozvlnil síť domácí brány. Po čtyřiceti minutách hry tak na ukazateli skóre svítil stav 1:1.

Nástup do třetí třetiny zase více zachytili domácí, kteří soupeře prakticky okamžitě zavřeli v pásmu, jenže žádná ložená gólovka se neurodila. V nejnadějnější pozici prováhal správný okamžik ke střele Fillman. Na Garteiga potom nevyzrál v krátkém sólu ani Zbořil, na druhé straně musel Růžička být v pozoru po několika nepříjemných ranách ze střední vzdálenosti. Šikovné ruce prokázal domácí Dufek, ranou přes beka ovšem gólmana finského mužstva nezaskočil. Remízovým stavem nepohnul ani Kousal, který si našel u levé tyče poskakující puk, rychlým švihem ho ale poslal těsně vedle.

Osm minut před třetí sirénou se fanoušci v ochozech už už radovali, když se po bombě Kotaly a zákroku Garteiga dostal puk k Bičevskisovi, ten ale nepřečetl správně jeho odskok a místo nadějné dorážky do poloprázdné branky vůbec nezakončil. Domácí měli i nadále opticky o něco více ze hry, jenže chyběly větší šance. K posunu skóre nepomohla Bruslařům ani v pořadí třetí přesilovka. V poslední minutě potom rozčísla poklidný průběh třetí části nefalšovaná bitka. Vyprovokovali ji obránci IFK, kterým se nelíbilo Kotalovo počínání na brankovišti. Hlavní souboj ale svedli o kousek dál obránce Helsinek Luoto s domácím kapitánem Ševcem, který svého soupeře přesným úderem poslal k ledu a sklidil bouřlivé ovace.

Rozhodnutí každopádně základní hrací doba nepřinesla, a tak se muselo prodlužovat. Domácí byli blízko druhé trefě po protiútoku tří na jednoho, jenže tuto šanci zazdila nepřesná nahrávka. Na druhé straně tak musel být v pozoru Růžička, když si do palebné pozice nabruslil v dresu pro nejproduktivnějšího hráče týmu hrající Paajanen. S jeho ranou si ještě domácí brankář poradil, s následnou akcí Roniho Hirvonena už ovšem ne. Útočník Helsinek nabral rychlost ve středním pásmu a svižným pokusem přes beka nachytal domácího gólmana.

Ohlasy trenérů

Pavel Patera (BK Mladá Boleslav): Zápas se nám strašně líbil. Bylo tam nasazení, bylo tam úplně všechno. Úplně diametrální rozdíl oproti čtvrtku. Kluci si ověřili, že mohou hrát s každým. Bohužel se k nám v závěru nepřiklonilo štěstí. Měli jsme tam situaci tři na jednoho, ale vyřešili jsme ji špatně, soupeř nás potom potrestal a prohráli jsme.